Genel Anestezi ile Diş Tedavisi

Ana Sayfa / Tedaviler / Genel Anestezi ile Diş Tedavisi

1 – Genel anestezi kimlere uygulanabilir?

  • Fiziksel engelli çocuk ve yetişkin hastalarda
  • Zihinsel engelli çocuklar ve yetişkin hastalarda
  • Restoratif veya cerrahi tedaviye gereksinimi olan ancak akut enfeksiyon, anatomik varyasyonlar veya alerji nedeniyle lokal anestezi uygulanamayan çocuk ve yetişkin hastalarda
  • Acil tedaviye gereksinimi olmasına rağmen iletişim kurulamayan çocuk ve yetişkin hastalarda
  • Korkan çok fazla bulantısı olan yetişkin çocuk ve yetişkin hastalarda
  • Biberon çürüğü veya erken dönem çocukluk çağı çürükleri adı verilen yaygın çürüklere sahip olan küçük yaştaki çocuklara,
  • Herhangi bir nedenle (uzak yerde oturulması, alerjik reaksiyon riski vb.) tedavisinin tek seansta tamamlanması gereken çocuklara.

 

2 –Çocuk hastalarda genel anestezi

Özellikle çok sayıda diş çürükleri olan bebeklik ve okul öncesi dönemdeki çocuklarda diş tedavilerinin genel anestezi altında yapılması tedavilerin daha sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Ayrıca uyum problemi gösteren tüm çocuklarda genel anestezi altında diş tedavileri güvenle uygulanabilmektedir. Uzun süreli işlem yapılacak çok küçük çocuklarda, eğer tedaviye izin vermiyorsa travmatik bir diş tedavisi deneyimi olması yerine uyutulup hatırlamayacağı bir işlem yapmak çok daha sağlıklı olacaktır.

Mental ya da bazı fiziksel engeli olan çocuklarda diş tedavileri ancak genel anestezi altında yapılabilmektedir.

Çürük dişler çocuğun düzenli beslenmesine engel olmakta, gece uykularının düzensiz olmasına ve özellikle ön bölgedeki çürükler psikolojik problemlere neden olabilmektedir.

Günümüzde kullanılan yeni anestezi teknikleri ve ilaçları sayesinde genel anestezi son derece güvenle gerçekleştirilmektedir. Burada önemli olan tedavinin yeterli donanıma ve uzmanlara sahip hastane ortamında gerçekleştiriliyor olmasıdır.

Genel anestezi altında yapılacak diş tedavileri öncesinde hastanın işlem gününden bir veya birkaç gün öncesinden genel anestezi uzmanı tarafından muayene edilerek anestezi almasında herhangi bir sakınca olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir Genel anestezi günü hastaya hiçbir şey yememeli ve içilmemelidir. (En az 8 saatlik açlık gerekmektedir.) Genel anestezi ile diş tedavileri, tedavi edilecek diş sayısına ve yapılacak tedavi işlemlerine göre değişir. Ancak genellikle 1-3 saat arası sürer. Hasta  uygulamanın ardından uyandırılır ve kısa süre içinde ailesinin yanına getirilir.

Genel anestezi altında diş tedavisi sonrasında uyanan hastada herhangi bir ağrı olmaz. Bir-iki saat gözlem altında tutulduktan sonra aynı gün içinde taburcu edilir ve normal hayatına devam eder.

 

3-Yetişkin hastalarda genel anestezi

Korku nedeni ile diş tedavisi olmaktan çekinen hastalar için genel anestezi yöntemi uygulanıyor “Genel anestezi ile diş çekimi, gömülü diş çekimi, dolgu tedavisi, kanal tedavisi, diş taşı temizliği, implant cerrahisi ve her türlü protez işlemleri yapılmaktadır. Tedavi sürecinde hastalar hiçbir ağrı ve his duymamaktadır.
Bazı rahatsızlıkları nedeniyle diş tedavisi olamayan ya da korktuğu için doktora başvuramayan hastalar için genel anestezi yöntemini uygulanmaktadır.Yetişkin hastalar, aşırı diş hekimi fobisi olan hastalar, aşırı bulantı refleksi nedeniyle girişimsel işlem yaptıramayan hastalar, lokal anestezi ile dişlerini uyuşturamadığımız hastalar, diş hekimi fobisinin oluşmasının istenmediği, yüksek şeker ya da yüksek tansiyon nedeniyle tedavi yaptıramayan hastalar, lokal anestezinin yeterli olmayacağı, çenenin büyük bir bölümünü kaplayan kist ve tümör cerrahi hastalar genel anestezi ile çok kolay ve kısa süre içerisinde tedavi olup yeniden sağlığına kavuşuyor. Genel anestezinin bir diğer avantajı da hastanın ağzındaki yapılacak tüm işlemlerin tek seferde yapılabilmesidir.

Yapılan tahlil ve tetkiklerin ardından hastanın genel anestezi için uygunluğunun kontrol edilir. Hastaya yapılacak tahlil ve tetkiklerle hastamızın genel sistemik durumunu inceleyip, genel anestezi için uygun olup olmadığına karar verilir

Genel anestezinin bir diğer avantajı da hastanın ağzındaki yapılacak tüm işlemlerin tek seferde yapılabilmesidir.